Αρωματισμένα και φρέσκα κουλουράκια

Newsletter

Δίπλες στο πι και φι

Array
(
    [q] => recipe/1041
)
  • Δίπλες στο πι και φι

    Απίστευτα εύκολες, όχι βέβαια με την πυκνή νοστιμιά της κλασικής δίπλας, αλλά με μια φίνα γεύση και ντελικάτη υφή. Αυτές οι δίπλες φτιάχνονται ακόμα και από ένα παιδί και θα ξαφνιάσουν τους πάντες! 

    Χρόνος Προετοιμασίας:
    20΄
    Χρόνος Εκτέλεσης:
    Ψήσιμο: 1 ώρα (συνολικά)
    5
    Εκτέλεση:

    Για το σιρόπι: Βάζω όλα τα υλικά σε μια μέτρια κατσαρόλα και σιγοβράζω για 4 - 5 λεπτά. Αφήνω το σιρόπι να κρυώσει και να γίνει χλιαρό, το σουρώνω και το αφήνω κατά μέρος.

    Για τις δίπλες: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C, κατά προτίμηση στη λειτουργία του αέρα.

    Στώνω με λαδόκολλες δύο μεγάλα και ρηχά ταψιά ή τις λαμαρίνες του φούρνου.

    Απλώνω ένα φύλλο κρούστας (ή Βηρυττού) σε μια επίπεδη επιφάνεια, το πασπαλίζω με σουσάμι και το καλύπτω με ένα δεύτερο φύλλο. Τα τσαλακώνω απαλά με τα χέρια, έχοντας μπροστά μου τη στενή πλευρά των φύλλων. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβω αυτό το διπλό φύλλο σε 5 λωρίδες (ή κάθε λωρίδα είναι και μία δίπλα). Συνεχίζω με άλλα δύο φύλλα, με τον ίδιο τρόπο, φτιάχνοντας άλλες 5 δίπλες. Συνεχίζω με τον ίδιο τρόπο, μέχρι να τελειώσουν όλα τα φύλλα και τα υπόλοιπα υλικά. Μοιράζω τις δίπλες στα δλυο ταψιά.

    Ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε ένα μπρίκι, μέχρι να κάψει καλά και ρίχνω από 1 κουτλ. γλυκού καυτό λάδι πάνω σε κάθε δίπλα. Η επαφή του φύλλου με το καυτό λάδι το κάνει να φουσκώσει κατά τόπους, σαν κανονική δίπλα.

    Ψήνω κάθε ταψί μόνο του, για 25 - 30 λεπτά, στο μεσαίο ράφι του φούρνου, μέχρι οι δίπλες να ροδίσουν.

    Βγάζω κάθε ταψί, αφήνω τις δίπλες να κρυώσουν ελαφρώς και τις βάζω όλες μαζί, σαν λόφο, σε ένα βαθύ ταψί. Τις περιχύνω με το χλιαρό σιρόπι και τις αφήνω για 15 λεπτά.

    Τις στραγγίζω και τις μεταφέρω στην πιατέλα που θα τις σερβίρω, πασπαλίζοντας μία-μία με την αμυγδαλόψιχα και την καρυδόψιχα. 

    Υλικά:
    • *Για 2 ταψιά δίπλες
    • ½ κιλό (1 πακέτο) φύλλο κρούστας (ή καλύτερα φύλλο Βηρυττού, που είναι λεπτότερο και ντελικάτο)
    • 1 φλιτζάνι σουσάμι, καβουρδισμένο στο γκριλ, για λίγα λεπτά, μέχρι να χρυσίσει
    • 2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
    • *Για το σιρόπι
    • 500 γρ. ζάχαρη
    • 500 ml νερό
    • 1 ξυλάκι κανέλας
    • 4 - 5 καρφάκια γαρίφαλο
    • χυμός από ½ λεμόνι
    • 1 κουτ. σούπας μέλι
    • *Για το πασπάλισμα
    • ½ φλιτζάνι αμύγδαλα, ασπρισμένα και ψιλοκοπανισμένα
    • ½ φλιτζάνι καρυδόψιχα, ψιλοκοπανισμένη
    1041