Όσπρια & Αλάτι

Newsletter

Γαλοπούλα γεμιστή και πεντανόστιμη

Array
(
    [q] => recipe/1046
)
  • Γαλοπούλα γεμιστή και πεντανόστιμη

    Εξαιρετικά γευστική γέμιση, γλυκόξινη και ζουμερή και ένα καλοψημένο, αφράτο ψαχνό με πεντανόστιμη δεύτερη γέμιση κάτω από το δέρμα για να το εμποτίζει και να το προστατεύει στο ψήσιμο. Αυτά είναι τα μυστικά της νοστιμιάς και της επιτυχίας της και σας προ(σ)καλώ να τα μοιραστείτε μαζί μου!

    Χρόνος Προετοιμασίας:
    30΄
    Χρόνος Εκτέλεσης:
    Ψήσιμο: 2½ ώρες
    Χρόνος Αναμονής:
    Μαρινάρισμα: Ολο το βράδυ
    5
    Εκτέλεση:

    Για το μαρινάρισμα: Σε μια λεκάνη που να χωρά ακριβώς τη γαλοπούλα ανακατεύω όλα τα υλικά τη μαρινάδας. Βάζω εκεί και τη γαλοπούλα και την αφήνω να μαριναριστεί όλο το βράδυ, γυρίζοντάς την αργά πριν πέσω για ύπνο, καθώς και νωρίς το πρωί (δεν χρειάζεται να σηκώνεστε μέσα στη νύχτα για να τη γυρίσετε!).

    Την επομένη: Ανακατεύω όλα τα υλικά της κρούστας σε ένα μπολ.

    Βγάζω τη γαλοπούλα από τη μαρινάδα (διατηρώ τη μαρινάδα κατά μέρος), τη σκουπίζω πολύ καλά με χαρτί κουζίνας και την αλατοπιπερώνω, μέσα κι έξω. Βάζω τα δάχτυλά μου κάτω από το δέρμα της γαλοπούλας, ξεκινώντας από το σημείο της βάσης του λαιμού, που το δέρμα είναι πιο χαλαρό. Βάζω αργά και με προσεκτικές κινήσεις τα δάχτυλά κου, ώστε να ανασηκώσω όλο το δέρμα της γαλοπούλας και να το ξεκολλήσω από τη σάρκα, πάντα με προσοχή για να μην σχιστεί. Στο χώρο αυτό βάζω προσεκτικά το μείγμα της κρούστας, σπρώχνοντάς το ομοιόμορφα παντού. Βάζω τη γαλοπούλα σε ένα μεγάλο και βαθύ ταψί και την  φήνω στην άκρη.

    Για τη γέμιση: Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνω το Βιτάμ σε δυνατή φωτιά και σοτάρω τον κιμά, τα συκωτάκια, το κρεμμύδι και το πράσο, για 6 - 8 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να αλλάξει καλά χρώμα ο κιμάς. Προσθέτω το ρύζι, το τριμμένο μήλο, τα κάστανα, τις σταφίδες και τα κουκουνάρια. Ρίχνω και 2 φλιτζάνια νερό και μαγειρεύω μέχρι να πάρει μια βράση. Χαμηλώνω τη φωτιά, νοστιμίζω με αλάτι, πιπέρι, την πάπρικα και το μπαχάρι και μαγειρεύω για 10 λεπτά, μέχρι το μείγμα να πιει τα υγρά του. Αποσύρω από τη φωτιά, προσθέτω τη γραβιέρα και ανακατεύω καλά.

    Για το ψήσιμο: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.

    Γεμίζω τη γαλοπούλα με το μείγμα τη γέμισης και ράβω το άνοιγμα με σπάγκο και σακοράφα ή το στερεώνω με τα ειδικά μεταλλικά κλιπς μαγειρικής. Την τακτοποιώ στο κέντρο του ταψιού και την περιχύνω με τη μαρινάδα. Την ψήνω για 2 - 2½ ώρες, περιχύνοντπάς την κάθε 20 - 30 λεπτά με τη μαρινάδα της. Είναι έτοιμη όταν το δέρμα της θα έχει ροδίσει καλά και το ψαχνό της θα έχει μαλακώσει. Δοκιμάζω αν είναι έτοιμη, πιέζοντάς την σε ένα σημείο κοντά στο κόκαλο ενός μπουτιού: το υγρό που θα βγει πρέπει να είναι εντελώς διάφανο, αλλιώς συνεχίζω το ψήσιμο για μερικά λεπτά ακόμη, σκεπάζοντάς την, αν χρειάζεται, με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο, για να μην καεί η πέτσα της. 

    Υλικά:
    • *Για 6 μερίδες
    • 1 μέτρια γαλοπούλα βάρους 2½ - 3 κιλών
    • αλάτι, φρεσκοτριμένο πιπέρι
    • *Για τη μαρινάδα
    • χυμός από 5 πορτοκάλια
    • 1 φλιτζάνι κονιάκ
    • 4 φλιτζάνια γλυκό λευκό κρασί
    • *Για τη γέμιση
    • 4 κουτ. σούπας Βιτάμ
    • 200 γρ. χοιρινός κιμάς, από πανσέτα ή λαιμό
    • τα συκωτάκια της γαλοπούλας (πωλούνται σχεδόν πάντα μαζί με τη γαλοπούλα, καθαρισμένα και συσκευασμένα σε νάιλον σακουλάκι που θα βρείτε μέσα στην κοιλιά της)
    • 1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
    • 1 μέτριο πράσο, ψιλοκομμένο
    • 3 κουτ. σούπας ρύζι καρολίνα
    • 1 μήλο, χωρίς τα κουκούτσια και τη φλούδα του, τριμμένο
    • 1½ φλιτζάνι κάστανα βρασμένα, κομμένα στη μέση (χρησιμοποιήστε τα έτοιμα προβρασμένα και συσκευασμένα σε βάκουμ κάστανα που πωλούνται αυτό τον καιρό στα σούπερ μάρκετ)
    • 2 κουτ. σούπας μαύρες σταφίδες
    • 2 κουτ. σούπας κουκουνάρια, καβουρδισμένα για λίγα λεπτά στο γκριλ, μέχρι να χρυσίσουν
    • 1 φλιτζάνι τριμμένη γραβιέρα
    • *Για την κρούστα
    • 1 φλιτζάνι μαλακωμένο Βιτάμ
    • ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου δυόσμου
    • ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένος μαϊντανός
    • ½ φλιτζάνι τυρί κρέμα τύπου φιλαδέλφεια
    • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
    • λίγο μπαχάρι, σε σκόνη
    • ελάχιστη πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
    1046