Πως κάνουμε τη γαλοπούλα ζουμερή

Newsletter

Τσουρέκια Πασχαλινά

Array
(
    [q] => recipe/1292
)
  • Τσουρέκια Πασχαλινά

    Πάσχα χωρίς τσουρέκι δεν γίνεται. Μπορείτε όμως να ετοιμάσετε και μικρότερα, ατομικά τσουρεκάκια, για το κολατσιό των παιδιών στο σχολείο ή για τον καφέ. Ετσι, μπορείτε να χωρίσετε τη ζύμη σε δύο μέρη (για 2 κανονικά τσουρέκια) ή σε 4 - 6 μέρη, που θα πλάσετε σε μικρά τσουρεκάκια, σε σχήμα σαλίγκαρου ή απλής κοτσίδας (δηλαδή με ένα στριμμένο κορδόνι ζύμης και όχι την κλασική κοτσίδα με 3 κορδόνια). Τα μικρότερα αυτά ατομικά τσουρέκια χρειάζονται μόνο 15 - 2 λεπτά ψήσιμο.

    Χρόνος Προετοιμασίας:
    30΄
    Χρόνος Εκτέλεσης:
    Ψήσιμο: 15΄ - 45΄ (ανάλογα με το μέγεθός τους)
    Χρόνος Αναμονής:
    περίπου 2½ ώρες
    5
    Εκτέλεση:

    Κοσκινίζω το αλεύρι σε μια λεκάνη, κάνω μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνω εκεί το χλιαρό νερό και την τριμμένη μαγιά. Με το χέρι μου παίρνω λίγο από το αλεύρι, το φέρνω στη λακκουβίτσα με τη μαγιά και αρχίζω να ανακατεύω και να τρίβω με τα δάχτυλά μου, μέχρι να φτιάξω έναν μέτριο χυλό. Προσοχή: αφήνω άθικτο το υπόλοιπο αλεύρι της λεκάνης.
    Σκεπάζω τη λεκάνη με μια κουβερτούλα και την αφήνω για 1 - 1½ ώρα σε ένα σχετικά ζεστό σημείο του σπιτιού, μακριά από ρεύματα, μέχρι το μείγμα ης μαγιάς σχεδόν να διπλασιαστεί –με άλλα λόγια φτιάχνω ένα είδος προζύμι για να φουσκώσουν ωραία τα τσουρέκια μου.
    Σε ένα μεγαλούτσικο μπολ χτυπάω με το μίξερ χειρός τη ζάχαρη και το βούτυρο για μερικά λεπτά, μέχρι να φτιάξω μια αφράτη και ανοιχτόχρωμη κρέμα. Προσθέτω τα αυγά ένα-ένα και χτυπάω καλά μετά από κάθε προσθήκη. Στη συνέχεια ρίχνω τη σκόνη βανίλιας, το μαχλέπι, το κακουλέ και το ξύσμα πορτοκαλιού (ή λεμονιού), χτυπώντας σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να ενωθούν στο μείγμα.
    Όταν το μείγμα της μαγιάς στη λεκάνη έχει πια φουσκώσει, ξεσκεπάζω τη λεκάνη και προσθέτω εκεί το μείγμα των αυγών. Αρχίζω να ανακατεύω όλα τα υλικά της λεκάνης, φέρνοντας το άθικτο αλεύρι από την περιφέρεια προς το κέντρο με τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνω καλά για 7 - 8 λεπτά, μέχρι τελικά να φτιάξω μια ζύμη ελαστική και εύπλαστη.
    Τη χωρίζω σε δύο μέρη (αν φτιάξω κανονικά τσουρέκια).
    Κόβω το καθένα σε τρία κομμάτια, τα πλάθω σε μέτρια κορδόνια και φτιάχνω κοτσίδες. Στο κέντρο του κάθε τσουρεκιού-κοτσίδας μισοβυθίζω ένα κόκκινο πασχαλινό αυγό.
    Στρώνω με λαδόκολλα μια μεγάλη λαμαρίνα φούρνου (ή το μεγάλο ορθογώνιο ταψί του φούρνου) και βάζω εκεί τα τσουρέκια. Τα σκεπάζω με μια πετσέτα και τα αφήνω για 1 ώρα να φουσκώσουν καλά.
    Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
    Ξεσκεπάζω το ταψί και αλείφω τα τσουρέκια με τον κρόκο αυγού για να γυαλίσουν όμορφα. Τα ψήνω για 1 ώρα, μέχρι να ροδίσουν.

     

    Υλικά:
    • *Για 2 μέτρια τσουρέκια
    • 1 κιλό αλεύρι (προτιμήστε αλεύρι για τσουρέκι που θα βρείτε με αυτή την ονομασία στα ράφια των σούπερ μάρκετ –εναλλακτικά χρησιμοποιήστε αλεύρι παραδοσιακό για ψωμί ή αλεύρι απλό, για όλες τις χρήσεις)
    • 300 γρ. χλιαρό νερό
    • 60 γρ. νωπή μαγιά (θα την αγοράσετε χύμα από το φούρνο της γειτονιάς ή συσκευασμένη σε μικρά πακετάκια των 25 - 26 γρ., στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ), τριμμένη με τα δάχτυλα για να γίνει ψιχουλιαστή
    • 300 γρ. ζάχαρη
    • 250 γρ. βούτυρο λιωμένo
    • 4 βιολογικά αυγά
    • 2 κουτάκια σκόνη βανίλιας
    • 1 κουτ. γλυκού μαχλέπι, καλά κοπανισμένο στο γουδί για να γίνει σκόνη
    • 1/3 κουτ. γλυκού κακουλέ (τα σποράκια από άσπρο καρδάμωμο), καλά κοπανισμένα στο γουδί
    • ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι (ή από 1 ακέρωτο λεμόνι)
    • 1 κρόκους από βιολογικό αυτό, χτυπημένος, για το άλειμμα των τσουρεκιών
    1292