Αντί για ανθόνερο

Newsletter

Πένες στο φούρνο με 3 τυριά

Array
(
    [q] => recipe/1412
)
  • Πένες στο φούρνο με 3 τυριά

    Όταν φτιάχνουμε σάλτσα τυριών για ζυμαρικά, συνδυάζουμε ένα τυρί λαστιχωτό γιατί λιώνει ωραία και δίνει «σώμα» στη σάλτσα, ένα τυρί με ήπια γεύση (όπως το κασέρι ή η γκούντα) και ένα πικάντικο μπλε τυρί, το οποίο ωστόσο, αν θέλουμε, αντικαθιστούμε με μια πικάντικη βαρελίσια φέτα.

    Χρόνος Προετοιμασίας:
    20΄
    Χρόνος Εκτέλεσης:
    Ψήσιμο: 15΄ - 20΄
    5
    Εκτέλεση:

    Βράζω τις πένες σε άφθονο αλατισμένο νερό, για όσο διάστημα αναγράφεται στη συσκευασία τους. Τις στραγγίζω και τις αφήνω κατά μέρος, ζεστές.

    Σάλτσα: Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C.
    Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, κατά προτίμηση αντικολλητική, ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και ρίχνω πασπαλιστά το αλεύρι. Το καβουρδίζω για 2 - 3 λεπτά και ανακατεύω διαρκώς με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να αποκτήσει καστανό χρώμα και να σκορπίσει το άρωμά του. Προσθέτω σταδιακά το ζεστό γάλα, ανακατεύοντας ασταμάτητα, μέχρι να διαλυθούν τα κομπαλάκια που θα σχηματιστούν.
    Μαγειρεύω σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 3 - 4 λεπτά, μέχρι το μείγμα (ρου), να δέσει. Προσθέτω όλα τα τυριά και συνεχίζω το ανακάτεμα για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να λιώσουν. Αποσύρω το σκεύος από τη φωτιά, ρίχνω αλάτι, πιπέρι και τριμμένο μοσχοκάρυδο και ανακατεύω.
    Ρίχνω τα ζυμαρικά σε ένα μέτριο, βαθύ και πυρίμαχο ταψί. Προσθέτω τη σάλτσα, ανακατεύω και βάζω το ταψί στο φούρνο. Ψήνω το φαγητό για 15 - 20 λεπτά, μέχρι η επιφάνειά του να αποκτήσει μια χρυσαφένια κρούστα. Το σερβίρω ζεστό και συνοδεύω με πράσινη σαλάτα.

     

    Υλικά:
    • *Για 4 - 6 άτομα
    • 500 γρ. ζυμαρικά πένες (ή άλλο ζυμαρικό παρόμοιου μεγέθους)
    • αλάτι
    • *Για τη σάλτσα
    • 30 ml ελαιόλαδο
    • 3 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    • 1 λίτρο γάλα
    • 1 φλιτζ. τσαγιού τριμμένη φορμαέλα Αράχοβας (ή άλλο παρόμοιο τυρί, όπως χαλούμι ή ταλαγάνι)
    • 1 φλιτζ. τσαγιού τριμμένο κασέρι
    • 1 φλιτζ. τσαγιού θρυμματισμένο μπλε τυρί (Δανίας, ροκφόρ ή γκοργκοντζόλα)
    • λίγο φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
    • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
    1412