Πεπόνι με γιαούρτι

Newsletter

Αρνάκι στη γάστρα με σάλτσα γιαουρτιού

Array
(
    [q] => recipe/1583
)
  • Αρνάκι στη γάστρα με σάλτσα γιαουρτιού

    Αν θέλουμε, αντικαθιστούμε το αγελαδινό γιαούρτι με πρόβειο, για αυθεντικά ινδικό αποτέλεσμα. Η γεύση του είναι εντονότερη, πιο όξινη, πλούσια και βουτυράτη.

    Χρόνος Προετοιμασίας:
    10΄
    Χρόνος Εκτέλεσης:
    Μαγείρεμα + Ψήσιμο: 2 ώρες
    5
    Εκτέλεση:

    Αρνάκι: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω τα κομμάτια του αρνιού για περίπου 4 λεπτά, από τη μία πλευρά χωρίς να τα γυρίσω, μέχρι να ροδίσουν καλά από την κάτω πλευρά, να σχηματίσουν τραγανή κρούστα και να ξεκολλάνε εύκολα από το σκεύος.
    Τα γυρίζω και συνεχίζω το σοτάρισμα για άλλα 4 - 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει με τον ίδιο τρόπο και η άλλη πλευρά τους. Ρίχνω αλάτι, πιπέρι, το σκόρδο και το κύμινο (ή το κόλιανδρο), ανακατεύω για 1 λεπτό, μέχρι το μπαχαρικό να σκορπίσει το άρωμά του και σβήνω με το χυμό λεμονιού. Προσθέτω 500 ml νερό, το αφήνω να πάρει βράση και χαμηλώνω τη φωτιά.
    Σιγομαγειρεύω για 35 - 40 λεπτά και αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά. Προθερμαίνω το φούρνο στους 190ºC. Μεταφέρω το κρέας με τα υγρά του σε μία γάστρα* και το ψήνω για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει. Δοκιμάζω και αν χρειάζεται ψήνω μερικά λεπτά ακόμα.

     

    Σάλτσα γιαουρτιού: Περίπου 10 λεπτά πριν το τέλος ψησίματος του αρνιού, ανακατεύω καλά σε ένα μεγάλο μπολ το γιαούρτι, το γάλα, τα αυγά και το κορν φλάουρ.
    Βγάζω τη γάστρα από το φούρνο και με ένα κουτάλι απλώνω τη σάλτσα επάνω και γύρω από κάθε κομμάτι αρνιού. Ξαναβάζω τη γάστρα στο φούρνο και ψήνω για άλλα 15 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να σφίξει και να ροδίσει.
    Σερβίρω το φαγητό αμέσως.

     

    * Σ’ αυτή τη συνταγή, έχω χρησιμοποιήσει γάστρα της εταιρείας Fissler (Country 26 cm), η οποία διατίθεται στα καταστήματα Cookshop.

     

    Υλικά:
    • *Για 4 άτομα
    • 100 ml ελαιόλαδο
    • 1 κιλό αρνίσιο μπούτι, με το κόκαλο, κομμένο σε μέτρια κομμάτια
    • 1 σκελίδα σκόρδου, ολόκληρη, ξεφλουδισμένη
    • ½ κουτ. γλυκού κύμινο (ή κόλιανδρο), σε σκόνη
    • χυμός από 1 λεμόνι
    • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
    • *Για τη σάλτσα γιαουρτιού
    • 500 γρ. γιαούρτι αγελαδινό
    • 2 ποτήρια του νερού (600 ml) φρέσκο γάλα
    • 1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
    • 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
    • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
    1583