Για να μη μυρίζει το κοτόπουλο...

Newsletter

Γύρος σπιτικός στο φούρνο

Array
(
    [q] => recipe/402
)
  • Γύρος σπιτικός στο φούρνο

    ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΜΟΥ: Κάθε πράσινη σαλάτα ή ντοματοσαλάτα είναι πολύ ταιριαστή με τις πίτες, αλλά εγώ προτιμώ μια εξαιρετικά δροσερή και μυρωδάτη: κόβω μερικά μικρά, τρυφερά κολοκυθάκια σε πολύ λεπτές στρογγυλές φέτες (ιδανικά, με τις κόβω με το εργαλείο «μαντολίνο», που τις κόβει σε σχεδόν διάφανες φλούδες), τις βάλω σε ένα μπολ και τις ανακατεύω με ψιλοκομμένες πιπεριές Φλωρίνης και λεπτοκομμένες ροδέλες ξερού κρεμμυδιού. Ρίχνω λίγο χυμό λεμονιού, ελαιόλαδο και αλατοπίπερο και αρωματίζω με χονδροκομμένα φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου ή φρέσκου βασιλικού.

    Χρόνος Προετοιμασίας:
    Χρόνος Εκτέλεσης:
    1 ώρα
    Χρόνος Παρασκευής:
    Ψήσιμο: 20' - 25'
    5
    Εκτέλεση:

    Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβω τις πανσέτες σε λεπτές λωρίδες, πάχους όχι περισσότερο από 1 εκ. και τις βάζω σε ένα μεγάλο μπολ με αλάτι, πιπέρι, τη ρίγανη, το θυμάρι και την πάπρικα. Ανακατεύω καλά με τα χέρια μου και προσθέτω το ξίδι και το ελαιόλαδο. Ανακατεύω και πάλι, σκεπάζω το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το αφήνω κατά μέρος για 1 ώρα για να μαριναριστούν καλά οι λωρίδες της πανσέτας.

    Προθερμαίνω το φούρνο στους 200 C. Στερεώνω μια πυκνή σχάρα σε ένα ταψί, ώστε να υπάρχει κενό ανάμεσά τους. Στραγγίζω τις λωρίδες της πανσέτας από τη μαρινάδα και τις απλώνω πάνω στη σχάρα, σε μονή στρώση. Βάζω τη σχάρα -με το ταψί από κάτω- στο μεσαίο ράφι του φούρνου και τις ψήνω για 20- 25 λεπτά, μέχρι να ξεροψηθούν και να ροδίσουν.

    Για το σερβίρισμα: Σε ένα μπολ ανακατεύω το γιαούρτι με την πάπρικα και το ελαιόλαδο και τη μοιράζω στις πίτες. Στο κέντρο της κάθε πίτας μοιράζω τις ξεροψημένες πανσέτες και συμπληρώνω με φέτες από ντοματίνια, μερικές ροδέλες κρεμμυδιού και φυλλαράκια μαϊντανού.

     

    Υλικά:
    • *Για 4 μερίδες
    • 500 γρ. χοιρινές πανσέτες, χωρίς κόκαλο
    • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
    • 1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
    • 1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι
    • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
    • 1/2 φλιτζάνι (100 ml) καλής ποιότητας ξίδι
    • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
    • *Για το σερβίρισμα
    • 1 φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό, πρόβειο ή αγελαδινό
    • αρκετή πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
    • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
    • 4 πίτες για σουβλάκι ή πίτες αραβικές, μεσαίου μεγέθους, ελαφρώς ζεσταμένες για 1 - 2 λεπτά στο γκριλ, μέχρι να μαλακώσουν
    • 8 ντοματίνια, κομμένα σε χοντρές φέτες
    • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές ροδέλες
    • 1/2 ματσάκι μαϊντανός (τα φύλλα), χονδροκομμένος
    402