Newsletter

Τέλεια Ζύμη Τάρτας σε 10 Βήματα

Greek

1. Η επιτυχία µιας τάρτας εξαρτάται σε µεγάλο βαθµό από τη ζύµη, γι’ αυτό τη φτιάχνω πάντα μόνη μου και το ίδιο συμβουλεύω ακόμη και τους «πρωτάρηδες. Για την παρασκευή της, διαλέγω πάντα φρέσκα και καλής ποιότητας υλικά.

2. Ζυµώνω γρήγορα το µείγµα, χωρίς να επιµείνω ιδιαίτερα, γιατί διαφορετικά η ζύµη θα γίνει ελαστική και θα δυσκολευτώ να την ανοίξω σε φύλλο.

3. Μαζεύω τη ζύµη σε µπάλα, την τυλίγω µε διάφανη µεµβράνη και την αφήνω απαραιτήτως να «σφίξει» στο ψυγείο, για τουλάχιστον 30 λεπτά, πριν τη χρησιμοποιήσω. έτσι, θα την ανοίξω πιο εύκολα και δεν θα «μαζέψει» κατά τη διάρκεια του ψησίµατος.

4. Ανοίγω τη ζύµη µε έναν πλάστη στο επιθυμητό πάχος και µέγεθος, ανάλογα µε τη φόρµα που θα χρησιμοποιήσω. Υπολογίζω ότι η διάμετρος του φύλλου θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από τη διάµετρο της φόρµας, ώστε να καλύψει άνετα τόσο τον πυθµένα όσο και τα τοιχώµατα.

5. Για να µην κολλάει η ζύµη στον πλάστη στο άνοιγμα, την τοποθετώ ανάµεσα σε δύο φύλλα λαδόκολλας.

6. Για να µεταφέρω το φύλλο από τον πάγκο στην ταρτιέρα χωρίς να σχιστεί, το τυλίγω γύρω από τον πλάστη. Η φόρµα θα πρέπει να είναι ελαφρώς βουτυρωµένη ή λαδωµένη. Ανασηκώνω τις άκρες της ζύµης και καλύπτω τα τοιχώµατα του σκεύους, ενώ συγχρόνως την πιέζω ελαφρά για να πάρει το σχήµα του. Όση ζύµη περισσεύει από τα τοιχώµατα του σκεύους την κόβω µε ένα µαχαίρι. Αν είναι αρκετή, δεν την πετάω· τη «µεταποιώ» σε μπισκοτάκια, κριτσίνια κ.ά. Επίσης, αντί να κόψω την περισσευούμενη ζύµη, μπορώ να τη γυρίσω προς τα µέσα, καλύπτοντας τη γέµιση γύρω-γύρω. Αυτό βέβαια δεν ισχύει αν η συνταγή μου απαιτεί να προψήσω τη ζύµη, γιατί µετά δεν θα µπορώ να τη διπλώσω. Τρυπάω τη ζύµη µε πιρούνι σε διάφορα σηµεία, για να µη φουσκώσει στο ψήσιµο.

7. Πριν βάλω τη γέµιση, βάζω τη φόρµα µε τη ζύµη στο ψυγείο για τουλάχιστον 15 - 20 λεπτά. Όταν ψήνω τη ζύµη (αλμυρής τάρτας) μαζί µε τα υλικά της γέµισης, μερικές φορές την πασπαλίζω µε τριµµένη φρυγανιά ή της γλυκιάς τάρτας με τριμμένο μπισκότο. Έτσι, δημιουργείται ένα στρώµα ανάµεσα στη ζύµη και τη γέµιση που δεν θα επιτρέψει σε τυχόν υγρά που θα βγάλουν τα υλικά να βρέξουν το φύλλο. Μπορώ ακόµη να αλείψω το φύλλο ζύµης µε ασπράδι αυγού, σχηματίζοντος µια προστατευτική µεµβράνη.

8. Αν η γέµιση της τάρτας απαιτεί ελάχιστο ή και καθόλου ψήσιµο, πρώτα ψήνω τη ζύµη µόνη της ως εξής: βάζω το φύλλο στην φόρµα, το σκεπάζω µε αντικολλητικό χαρτί κουζίνας και αδειάζω από πάνω όσπρια ή ρύζι ή τις ειδικές μεταλλικές ή κεραµικές µπίλιες που βρίσκω στο εµπόριο γι’ αυτόν το σκοπό. Ετσι, δεν θα φουσκώσει το φύλλο κατά το ψήσιµο. Το ψήνω για 15 - 20 λεπτά, κατόπιν αφαιρώ το αντικολλητικό χαρτί µε τα όσπρια (ή το ρύζι ή τις µπίλιες) και συνεχίζω το ψήσιµο για περίπου 10 λεπτά, µέχρι να ροδίσει ελαφρώς.

9. Αφού ψηθεί η τάρτα, την ξεφορμάρω και την αφήνω να κρυώσει για 10 λεπτά, κατά προτίμηση πάνω σε σχάρα, για να «αναπνεύσει» καλύτερα η ζύµη και να µην πανιάσει από τους υδρατµούς.

10. Μπορώ να αρωματίσω τη ζύµη µε διάφορα ξερά µμυρωδικά (ρίγανη, θυµάρι, βασιλικός, δυόσµος κ.ά.) ή μπαχαρικά (πιπέρι, πάπρικα, κάρι, σαφράν κ.ά.).

 

 

Εικόνες του Tip: 
Επιλογή κατηγορίας Tip: